JOHOR BAHRU, 29 Jun — Universiti Teknologi Malaysia (UTM) kekal komited menjadi institusi pendidikan dan penyelidikan ulung negara melalui jalinan kerjasama strategik dengan System Consultancy Services Sdn. Bhd. (SCS).

Terbaharu, UTM melalui Sekolah Komputeran telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Perjanjian (MoA) dengan SCS untuk menggalakkan kerjasama akademik dan penyelidikan antara kedua-dua pihak.

Majlis menandatangani MoU dan MoA tersebut telah diadakan pada 29 Jun 2022 di kampus UTM Johor Bahru.

 

Dalam majlis tersebut, UTM diwakili oleh Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa), Prof. Sr Dr. Hishamuddin Mohd Ali manakala SCS diwakili oleh Pengerusi Eksekutif, Datuk Ir. Khalilur Rahman bin Ebrahim, disaksikan oleh delegasi dari UTM, SCS dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Memorandum persefahaman dan perjanjian ini akan mengukuhkan aktiviti kerjasama semasa dan pembuka laluan untuk aktiviti kerjasama di masa hadapan antara UTM dan SCS dari aspek akademik dan penyelidikan.

Antara hasil kerjasama strategik ini ialah, SCS telah menjadi rakan strategik untuk menyokong aktiviti akademik di Sekolah Komputeran, UTM Johor Baharu, iaitu telah bersama-sama menjayakan perlaksanaan program khas pascasiswazah secara sepenuh masa yang dikenali sebagai Program Sarjana Komputeran Inovatif (MIComp).

 

Bersempena dengan majlis menandatangani MoU dan MoA ini juga, UTM telah melantik Datuk Ir. Khalilur Rahman bin Ebrahim sebagai salah seorang Prof Adjung UTM.

Hubungan kerjasama yang diwujudkan antara UTM dan SCS diharapkan dapat mengukuhkan lagi kedudukan kedua-dua pihak di peringkat nasional mahupun global.

#TAMAT
Sekolah Komputeran
Universiti Teknologi Malaysia
Tarikh : 29 Jun 2022


Tentang Universiti Teknologi Malaysia : https://www.utm.my/
Tentang System Consultancy Services Sdn. Bhd: http://www.scs.my/